Zorgen over december

Sinds mei lijkt het virus minder gevaarlijk. Het sterftecijfer is gedaald en de mening in de maatschappij is dat het allemaal wel mee valt. Corona was tot enkele weken terug iets uit het verleden of werd beschouwd als een complot.

Maar met de winter in aantocht wordt er gerekend op een tweede golf. Eenvoudig te voorspellen omdat pandemieën altijd in golven gaan. Minister Hugo de Jonge vroeg zich vrijdag 18 september af of dit de tweede golf was.

Het antwoord was ja en nee. Wat betreft de hoeveelheid besmettingen per dag hebben we de eerste golf al overtroffen. Maar dit is omdat we meer testen. Wat betreft het ziekenhuis is het op de IC’s relatief rustig. Dit is omdat we betere behandelmethoden hebben en omdat het virus onder jongeren actief is. Maar de verpleegafdelingen hebben het dan weer drukker. Lokaal dreigt de reguliere zorg al in gevaar te komen.

Griep en COVID-19

Wetenschappers van het Max Planck Instituut hebben nu ontdekt dat COVID-19 vooral samengaat met het griepseizoen, meldt de website Scientias. Het onderzoek is gebaseerd op modellen. Maar waarom het griepvirus invloed heeft op COVID-19 weten ze niet. Daarvoor verwijzen ze naar ander onderzoek.

Uit dit andere onderzoek blijkt dat het griepvirus leidt tot een verhoogde productie van de ACE2-receptoren die het coronavirus SARS-CoV-2 weer gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. En dus meer om zich heen kan grijpen. Het griepseizoen gaat dus gepaard met een hoger sterftecijfer en belasting voor de ziekenhuizen.

Wanneer is het griepseizoen?

Uit de cijfers van het RIVM blijkt in week 38 (dat is nu half september) het aantal griepgevallen te stijgen. De grote piek komt gemiddeld in december en duurt tot half april.

E.e.a. heeft natuurlijk met het weerstandsvermogen te maken en de afbouw van natuurlijke Vitamine-D niveaus vanaf begin oktober. Dat we dit nauwelijks terugzagen in de wereldwijde cijfers komt omdat op het zuidelijk halfrond minder mensen wonen en op de gematigde breedten vrijwel niemand.

Previous Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *