Minder doden door coronavirus

Wereldwijd is het coronavirus aan het versnellen. Op 22 juli werd een record aan besmettingen bereikt van 280.000 personen. Maar het dodental lijkt niet mee te bewegen. Dat is goed nieuws.

Wie de grafieken bekijkt ziet dat het sterftecijfer niet in dezelfde stijging toeneemt als het besmettingscijfer. Op 16 april bereikte het sterftecijfer in de wereld een piek met bijna 8500 doden per dag. Daarna nam het aantal besmettingen alleen maar toe, maar stabiliseerde het sterftecijfer. Pas recent is er sprake van een lichte stijging en komen we weer in de buurt. Kortom de mortaliteit lijkt te zijn gedaald.

Waar komt dat door?

Vermoedelijk is er niet één reden aan te wijzen. Een aantal mogelijke verklaringen die een bijdrage hieraan leveren zijn:

 • Er wordt meer getest, dus daalt de mortaliteit.
  Maar als het sterftecijfer de graadmeter is, dan is het virus juist op de terugweg. Dit strookt niet met het idee dat het coronavirus juist aan het versnellen is.
 • De Vitamine D-levels op het Noordelijk Halfrond zijn hoger door de zomer.
  Daardoor is er meer weerstand onder de mensen. De meeste personen wonen op het Noordelijk Halfrond.
 • Het zijn vooral jongere mensen die positief worden getest.
  Deze zijn beter bestand tegen het virus en overlijden zelden.
 • Artsen krijgen steeds beter grip op de behandeling en weten het sterftecijfer te drukken.
  Dit gaat goed totdat het zorgsysteem overbelast raakt.
 • Het virus is weer gemuteerd, maar dat is nog niet bekend.
  Het virus muteerde in januari al in China en in maart/april opnieuw. Een mutatie in mei/juni is dan ook niet uitgesloten. Dergelijke berichten komen pas na maanden onderzoek en peer review naar buiten.

Voorspelling

Viroloog Ab Osterhaus zei eerder dat het coronavirus SARS-COV-2 zal opgaan in de gewone seizoensgriep. Precies zoals ook met andere coronavirussen het geval is.

Met de komende winter en de dalende vitamine D-levels zal er een stijging zijn in Nederland, waarna we in april 2021 definitief van het virusgevaar af zijn. Even door de zure appel bijten.

Next Article

One Reply to “Minder doden door coronavirus”

 1. André de Hooge

  Gewoon STRIKT aan de regels houden!!! Dat is de JUISTE remedie!!!

  1,5 meter afstand, zeker in overdekte winkelcentra (voorbeeld is de Middenwaard te Heerhugowaard) een mondkapje opdoen en HEEL BELANGRIJK: meerdere keren per dag GOED je handen wassen!!!

  Als we dit nu eens met zijn ALLEN onmiddelijk gaan doen, dan zijn we al een HEEL EIND OP DE GOEDE WEG!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *