Vitamine D en coronavirus

Uit Engels onderzoek is duidelijk geworden dat er een verband is tussen het tekort aan vitamine D en de kans op een dodelijk afloop bij besmetting van het coronavirus.

De onderzoekers vergeleken de gemiddelde vitamine D-spiegel in een aantal landen met het aantal sterftegevallen door het coronavirus. Minder betekent meer sterftegevallen onder ouderen (bron).

Hoe kom je aan Vitamine D?

De beste bron hiervoor is zonlicht. Ongeveer tweederde van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt, maak je op deze manier aan. Het verklaart o.a. waarom wij in de zomer minder last hebben van verkoudheid en griep. Maar dit gaat niet op voor ouderen. Die zitten zelden meer in de zon en zeker niet op warme dagen. Ouderen lopen een risico.

In Spanje en Italië vermijdt iedereen zoveel mogelijk de zon. De bevolking heeft daar een lage Vitamine D-spiegel. In de Scandinavische landen gebruikt de bevolking supplementen en heeft daardoor een hogere spiegel.

Nog meer verschillen

Vanuit de Verenigde Staten en Engeland meldt men dat de zwarte gemeenschap hard is getroffen door het virus. Als reden noemt men de de sociale klasse van de gemeenschap. Maar er is nog een medische reden.

Bij mensen met een donkere huidskleur functioneert de vitamine D-aanmaak in de huid sowieso aanmerkelijk langzamer, dan bij mensen met een blanke huid (bron). Blanke mensen woonden historisch gezien doorgaans op hogere breedtes met weinig zonlicht en door de evolutie is de blanke huid sneller in staat een en ander om te zetten.

De Nederlandse gezondheidsraad adviseert mensen met Zuid-Europese, Aziatische, Midden-Oostelijke, Indiase, Indonesische of negroïde afkomst supplementen vitamine D te nemen. Ook kinderen.

Hoeveelheid

De hoeveelheid die nodig is, kent ook een advies. De medische vloggers van Mecram (Los Angeles) verwijzen naar een onderzoek waaruit blijkt dat hoge hoeveelheden minder effect hebben, dan kleine reguliere hoeveelheden.

Meer informatie

Roken en Coronavirus
Corona en Ibuprofen

Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *