Coronavirus gemuteerd

Voor de tweede keer is het coronavirus SARS-COV-2 gemuteerd. In februari was er al een dodelijke en minder dodelijke variant actief in China. De minder dodelijke variant lukte het om zich over de wereld te verspreiden. Maar nu blijkt deze variant weer te zijn gemuteerd.

De nieuwe variant heeft de naam G614 gekregen en is besmettelijker dan de oude D614-variant. Geschat wordt dat deze 10 keer besmettelijker is en het verklaart waarom het in Europa en de Verenigde Staten sneller loopt met de besmettingen dan in februari in China het geval was.

Het verschil tussen de gemuteerde G614 en de oude ondertussen verdrongen D614-variant, is de manier van besmetten. Zoals bekend maken de stekels van het virus contact met de ACE2-receptoren die vooral in de longen zitten. Maar wanneer zo’n stekel afbreekt, is het klaar. Met een afgebroken sleutel kun je niet naar binnen. De G614 heeft sterkere stekels, waardoor deze minder vaak afbreekt en meer succes heeft.

Zodra het virus toeslaat blijft het op dezelfde manier werken en zichzelf kopiëren. De reactie van het lichaam is ook hetzelfde, waardoor nog steeds COVID-19 ontstaat met dezelfde zwaarte als eerst.

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat de minder besmettelijke variant vooral in Noord-Brabant is aangetroffen en de besmettelijke variant in Zuid-Holland en Utrecht. Dit alles heeft te maken met dat Noord-Brabant eerder aan de beurt was.

Bron

Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *