Mei 2020 (opstarten)

Gewijzigd:

In mei zijn we over de schrik heen. De cijfers ontwikkelen zich gunstig en de economische gevolgen zijn slechter dan in eerste instantie was verwacht. We starten langzamerhand weer op. De tijdlijn van mei 2020.

Tijdlijn coronavirus Nederland, Wachten bij de Hornbach in Nieuwegein
Wachten bij de Hornbach in Nieuwegein
 • 31 mei: 5956 (+5). Positief getest 46442 (+185).
  Eerste Pinksterdag. Griekenland laat vanaf 15 juni toch Nederlandse toeristen toe. Op de IC’s liggen 159 mensen met corona. Drie parken in Rotterdam zijn ’s avonds en ’s nachts gesloten. De trein naar Zandvoort is te druk. Staatssecretaris Keijzer roept op om morgen het terras op te gaan. Binnen een half jaar kan er een medicijn tegen Covid-19 zijn, wordt vanuit de Erasmus Universiteit gemeld. De autoverkoop is in mei met 60% gedaald.

 • 30 mei: 5951 (+20). Positief getest 46257 (+131).
  De cultuursector start een actie van zeven dagen. Meerdere personen worden gearresteerd bij een anti-lockdown-protest in Den Haag. Microbiologen zeggen dat Nederland meer had moeten testen. Er was voldoende testcapaciteit. Bij een moskee in Den Haag is een uitbraak van het coronavirus. De grens met België is onverwacht geopend. Zeeland is daarover boos. Op de IC’s liggen 170 mensen met corona. In Rotterdam wordt het Vroesenpark ontruimd. Virologen zeggen dat er buiten minder streng kan worden gehandhaafd .

 • 29 mei: 5931 (+28). Positief getest 46126 (+176).
  Een vleesverwerker in Helmond wordt tijdelijk gesloten. Er komen rechtszaken tegen vliegmaatschappijen die na annulering van de vlucht geld achterhouden. TNO gaat onderzoeken of het zinnig is ‘kuchschermen’ in de horeca te plaatsen. Het RIVM mag tijdelijk zendmastdata gebruiken in strijd tegen corona. Op de IC’s liggen 180 mensen met corona. Burgemeesters in Limburg vragen de Duitsers om met Pinksteren weg te blijven. Gemeenten maken bekend nauwelijks te gaan handhaven als maandag de terrassen open mogen. Bezoek aan gevangenissen wordt weer mondjesmaat toegestaan.

 • 28 mei: 5903 (+32). Positief getest 45950 (+182).
  Duizenden patiënten houden klachten na corona. Op de IC’s liggen nog 182 mensen met corona. Er is een vervoersverbod ingesteld voor nertsen. Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen 566 miljoen euro. Frankrijk gaat per 15 juni open voor toeristen.

 • 27 mei: 5871 (+15). Positief getest 45768 (+190).
  Voor de coronatest komt een speciale afsprakenlijn. Een slachthuis in Apeldoorn wordt gesloten. Mensen maken zich steeds minder zorgen over hun gezondheid. Er liggen 189 coronapatiënten op de IC. Persconferentie Rutte en De Jonge: sportscholen, casino’s en sauna’s mogen op 1 juli open. Premier Rutte roept op waar mogelijk de zomervakantie uit te stellen. Vakanties in het buitenland zijn alleen mogelijk naar landen met dezelfde risico’s wat betreft het coronavirus als in Nederland. Op dit moment hebben alle landen minimaal code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

 • 26 mei: 5856 (+26). Positief getest 45578 (+133).
  Eén op de tien Nederlanders komt op dit moment moeilijk rond vanwege de coronacrisis. Het Outbreak Management Team (OMT) ziet het nog niet zitten om sportscholen te openen. Ook denkt het OMT dat ventilatiesystemen geen rol van betekenis spelen in verspreiding van het virus. Er liggen nog 188 coronapatiënten op de IC en 698 op andere afdelingen in het ziekenhuis. In Harderwijk stijgt het aantal besmettingen onder ziekenhuispersoneel.

 • 25 mei: 5830 (+8). Positief getest 45445 (+209).
  Verpleeghuizen mogen weer (beperkt) bezoek toelaten. Btw op mondkapjes is vanaf vandaag nul procent. Veel mondkapjes in verpleeghuizen deugen niet. Verschillende attractieparken en dierentuinen openen de deuren. Opnieuw is een persoon besmet geraakt door een nerts. Katten, fretten, hamsters en konijnen zijn gevoelig voor het coronavirus. Varkens, kippen en eenden niet, zegt hoogleraar diergeneeskunde Stegeman in de Tweede Kamer. Twintig kinderen zijn behandeld voor de ziekte van Kawasaki.

 • 24 mei: overleden 5822 (+11). Positief getest 45236 (+172).
  Gisteravond is het Suikerfeest begonnen en dit duurt de hele 24e. Er liggen nu 935 covid-19-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 223 op de intensive care. Het experimentele medicijn remdesivir lijkt vooral te werken bij minder zware gevallen van corona. Bij 22% van het personeel van vleesverwerkingsbedrijf Vion in Groenlo is een besmetting met het coronavirus geconstateerd. ’s Avonds is er weer een uitzending ‘Feiten en Fabels’ met voorlichting voor het publiek. De NOS stopt met de dagelijkse push-berichten bij het uitkomen van RIVM-cijfers.

 • 23 mei: overleden 5811 (+23). Positief getest 45064 (+176).
  Vanaf 1 juni kan iedereen zich laten testen. In Eindhoven wordt geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Het aantal patiënten met corona-klachten op de IC’s is gedaald naar 227. Spanje gaat open voor toeristen. De meeste besmettingen kwamen voor in Zuid-Holland (9704), de meeste ziekenhuisopnamen in Noord-Brabant (2737), de meeste sterfgevallen in Noord-Brabant (1491), bron. In Nieuwegein is een toename van het aantal besmette ziekenhuismedewerkers.

 • 22 mei: overleden 5788 (+13). Positief getest 44888 (+188).
  De NS gaat bezuinigen. Er zijn zorgen over de uitgebroken besmettingshaarden bij slachterijen. De veiligheidsregio’s roepen hiervoor de hulp in van de minister. Minister Ollongren werkt scenario’s uit voor de verkiezingen in maart 2021. Een van de mogelijkheden is dat de verkiezingen worden uitgesteld. Het zorgpersoneel is uitgeput volgens de vakbond. Het NOS meldt in het journaal dat besmetting vooral binnen gebeurt. Het RIVM moet nog verder onderzoeken. Portugal gaat open voor toeristen. Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten) zegt dat er speciale Covid-ziekenhuizen moeten komen. Advocaten roepen op om in verzet te komen tegen coronaboete.

 • 21 mei: overleden 5775 (+27). Positief getest 44700 (+253).
  Het is Hemelvaartsdag en de warmste dag van dit jaar tot nu toe (26 graden). Op stranden is het druk. Op het hoogtepunt staat er 70 kilometer file in Nederland. Enkele toegangswegen naar de stranden worden afgesloten. Parken en plassen in het binnenland zijn ook druk. In IJmuiden worden twee boa’s het ziekenhuis in geslagen. Eén moet al zijn ondertanden missen. De Veiligheidsregio’s zijn ontevreden. Op de IC’s liggen nu 255 patiënten.

 • 20 mei: overleden 5748 (+33). Positief getest 44447 (+198).
  Huisartsen gaan bloedverdunners uitschrijven aan trombose- en kankerpatiënten bij verdenking van covid-19. De werkloosheid stijgt harder dan ooit. Een slachtbedrijf met besmet personeel in Groenlo wordt gesloten. Op de IC’s liggen 275 personen met covid-19. Er komt een verlenging van het steunpakket ter waarde van 13 miljard. De Efteling is weer open. Volgens het RIVM schommelt het reproductiegetal tussen 0,7 en 1. Uit nieuw onderzoek blijkt dat in de buitenlucht nauwelijks kans op besmetting is. Ziekenhuiszorg voor COVID-patiënten heeft naar schatting 13 duizend tot 21 duizend gezonde levensjaren gered. Naar schatting 100 duizend tot 400 duizend gezonde levensjaren zijn verloren gegaan door het afzeggen en uitstellen van reguliere zorg (bron). Het RIVM schat dat het coronavirus zonder de komst van een vaccin ‘nog zo’n twee jaar’ blijft woeden. Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus ontwikkeld.

 • 19 mei: overleden 5715 (+21). Positief getest 44249 (+108).
  Veel zorgmedewerkers werken nog altijd zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Hotels en aanbieders van vakantiehuisjes krijgen veel boekingen. Amsterdammers vinden dat de maatregelen in de stad onvoldoende worden nageleefd. Burgemeester Halsema waarschuwt voor een tweede golf in het najaar.

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 293. Twee liggen in Duitsland. Op andere ziekenhuisafdelingen liggen nu 933 covid-19-patiënten. In Den Haag verlaat een man na 48 dagen het ziekenhuis. Rokers blijken minder vaak positief getest te worden.

  In een persconferentie gaat minister-president Rutte om 19.00 uur in op de versoepelingen in de periode tot 15 juni. Dit geldt onder voorwaarden voor horeca en bijeenkomsten. Feestcafés, discotheken en clubs blijven dicht. Theater, bioscopen, concertzalen en musea kunnen deels open. Het OV gaat voluit rijden, met ruimte voor 40% van de passagiers. Op perrons is een mondkapje niet verplicht. De diverse scholen gaan geleidelijk open. Rutte spreekt ook de jongeren toe en daagt jongeren uit met ideeën te komen. Minister de Jonge zegt dat in juni iedereen met klachten wordt getest. Bij een positieve test moet je dan thuis blijven en wordt contactonderzoek gehouden. Bezoek bij verpleegtehuizen worden versoepeld vanaf 25 mei.

  Minister Schouten maakt bekend dat een mens met corona is besmet door nerts. Er is een NEN-aanbeveling gekomen met de norm voor niet-medische mondkapjes. Rioolwaterscreening gaat onderdeel uitmaken van het coronadashboard.

 • 18 mei: overleden 5694 (+14). Positief getest 44141 (+146).
  Rijexamens zijn vanaf deze dag weer mogelijk. Ook Spanje wil open voor toeristen. Op de IC’s liggen nu 323 patiënten. Dat zijn 26 minder dan gisteren. Het coronamedicijn Remdesivir komt mogelijk snel op de Europese markt. Een op de vijf werkenden is momenteel op enige manier afhankelijk van overheidssteun.

 • 17 mei: overleden 5680 (+10). Positief getest 43995 (+125).
  Sommige mensen met milde klachten zijn twee maanden ziek. Het RIVM zegt in het programma Buitenhof dat we moeten leren leven met het coronavirus. Het aantal patiënten op de IC is gestegen met 3 personen. Dat is een trendbreuk sinds 11 april. Drie patiënten liggen nog in Duitsland. Het kabinet komt met een corona-monitoringssysteem. RTL Nieuws meldt dat dinsdag bekend wordt dat de versoepelingen per 1 juni doorgaan. In Venlo en Roermond was het te druk. De oversterfte afgelopen week is 200 lager dan normaal.

 • 16 mei: overleden 5670 (+27). Positief getest 43870 (+198).
  Noord-Brabant start onderzoek naar luchtvervuiling. Vakantie in Italië is deze zomer mogelijk. De privacywet AVG heeft tot extra doden geleid in de coronacrisis. In Purmerend is een winkelcentrum ontruimd vanwege grote drukte. In Rijswijk en Zoetermeer werden de parkeerplaatsen afgesloten om de toestroom te verminderen. Op de IC’s liggen nu 346 personen. De overheid kocht bijna tien miljoen ongeschikte mondkapjes.

 • 15 mei: overleden 5643 (+53). Positief getest 43681 (+200).
  Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg zegt dat instroom van coronapatiënten in Noord-Brabant nog steeds hoog is. Het ondernemersvertrouwen daalt verder. Frankrijk zegt dit jaar geen buitenlandse toeristen te willen zien. Bij drie katten en een hond in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Er liggen nu 378 personen op de intensive care, waarvan 3 in Duitsland. Minister De Jonge bedankt Duitsland voor hun hulp. De stad Utrecht voert eenrichtingsverkeer voor voetgangers in. Nederland verlengt inreisverbod voor mensen van buiten Europa tot 15 juni.

 • 14 mei: overleden 5590 (+28). Positief getest 43481 (+270).
  Militairen zijn zich rotgeschrokken hoe sommige verpleeghuizen omgingen met corona. Studenten moeten buiten de spits met het OV reizen. Er liggen 410 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Het CBS meldt dat er geen snel herstel zal zijn. Het meest getroffen zijn de sectoren horeca, detailhandel, vervoer en cultuur. Universiteit Utrecht (UU) en Erasmus MC in Rotterdam hebben goede hoop dat ze een medicijn tegen Covid-19 hebben gevonden. 

 • 13 mei: overleden 5562 (+52). Positief getest 43211 (+227).
  De BTW op mondkapjes komt te vervallen. Op de IC’s liggen nu 432 personen. In de avond is er een persconferentie van minister-president Rutte. Dit keer wordt de programmering op televisie niet onderbroken. Er is geen duidelijkheid over de zomervakanties. Minister de Jonge is kritisch op de sneltest van Corendon: “Een all-inclusive vakantie zou best weleens ‘inclusive’ het virus kunnen zijn.” Minister Kajsa Ollongren zegt dat er misleidende informatie over het coronavirus door Rusland in Nederland wordt verspreidt.

Persconferentie 13 mei 2020
 • 12 mei: overleden 5510 (+54). Positief getest 42984 (+196).
  Advocaten vrezen voor rechten van verdachten. In treinen is er voorlopig geen ruimte voor fietsen. Het openbaar vervoer verliest de komende tijd minimaal 20% van haar klanten. Er liggen 451 coronapatiënten op een Nederlandse intensive care en 12 in Duitsland. Het corona-nieuws begint na bijna twee maanden minder dominant te worden. Viroloog Ab Osterhaus verwacht dat begin juni de besmettingen gaan toenemen.

 • 11 mei: overleden 5456 (+16). Positief getest 42788 (+161).
  Diverse maatregelen worden vanaf deze dag versoepeld. Scholen gaan weer open. Kappers, therapeuten en rijscholen starten weer op. Op de IC’s liggen 498 personen. In Dordrecht is een complete afdeling van een verpleegtehuis besmet.

 • 10 mei: overleden 5440 (+18). Positief getest 42627 (+245).
  Moederdag. De boodschap ‘blijf thuis’ werkt steeds minder. Op straat en de weg wordt het steeds drukker. In Nederland zijn de afgelopen tijd 8800 coronaboetes uitgedeeld. Veel Kesselnaren bezitten antistoffen tegen coronavirus. Het aantal patiënten met corona op de intensive care daalt naar 507. Dit weekend houdt de marechaussee op Schiphol voor het eerst in anderhalve maand een bolletjesslikker aan. De oversterfte was de afgelopen week 100 personen.

 • 9 mei: overleden 5422 (+63). Positief getest 42382 (+289).
  Verpleeghuizen wilden al vroeg testen maar werden geweigerd. Viroloog Marion Koopmans verwacht een tweede coronagolf in het najaar. RTL komt met een analyse waaruit blijkt dat Nederland kostbare tijd heeft verloren bij de aanpak van het virus. Op de IC’s liggen nu 541 patiënten. Vooral winkelgebieden, bouwmarkten en recreatiegebieden trokken deze dag veel mensen. De treinen naar Zandvoort zijn te vol.

 • 8 mei: overleden 5359 (+71). Positief getest 42093 (+319).
  Bijna de helft van de ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan in gevaar komt als de situatie langer dan een halfjaar duurt. Eind mei moet de corona-app in de testfase komen. Het aantal coronapatiënten op de IC’s daalt naar 564. In EenVandaag een item over luchtventilatie in gebouwen en de besmetting daardoor. Het aantal besmette nertsenfokkerijen is opgelopen naar 4.

 • 7 mei: overleden 5288 (+84). Positief getest 41774 (+455).
  Er komen geen grote evenementen zolang er geen vaccin is. Betaald voetbal zonder publiek start op per 1 september. Er is onvrede bij name sportscholen en evenementenorganisaties over de duur van de maatregelen. Het aantal patiënten met corona op de intensive care bedraagt 584. Een volle trein bij Weesp wordt stilgezet. Iedereen moet er uit en gaat daarna verder in een volgende opnieuw volle trein. Kappers worden overspoeld met reserveringen. Zorgverzekeraar CZ komt met het idee om speciale COVID-ziekenhuizen te maken.

 • 6 mei: overleden 5204 (+36). Positief getest 41319 (+232).
  De maatregelen worden versoepeld. Twee uur voor bekendmaking is e.e.a. al in de media terug te vinden. De nieuwe boodschap wordt: ‘blijf thuis als je klachten hebt’. Later deze maand wordt dit ‘vermijd drukte’. Groepen van 10 mensen op straat worden toegestaan en er komt een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. Het openbaar vervoer krijgt vanaf 1 juni een normale dienstregeling, maar gebruik van een mondkapje is verplicht. Bijna alle contactberoepen kunnen open per 11 mei. De horeca kan per 1 juni voorzichtig open. Vanaf 1 juli mogen vakantieparken en campings weer open. Na de zomer zouden sauna’s, seksclubs en sportclubs weer geopend kunnen worden. Het spoorboekje voor de komende tijd is gepresenteerd.

Persconferentie met versoepeling van de maatregelen.
 • 5 mei: overleden 5168 (+86). Positief getest 41087 (+317).
  Ook Bevrijdingsdag vieren we thuis. Het ANP meldt dat wordt overwogen om de maatregelen te versoepelen per 1 juni. Kappers mogen het eerste open. Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn tientallen personen opgepakt. Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit tegen het coronavirus. Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen bedraagt 644.

 • 4 mei: overleden 5082 (+26). Positief getest 40770 (+199).
  Dodenherdenking: de Nederlandse vlag mag de hele dag halfstok hangen. KLM start de vluchten binnen Europa langzaam weer op. De pizza- en pastaketen Vapiano is failliet. Alle regio’s in Nederland hebben voldoende IC-capaciteit, De afgelopen 24 uur zijn geen patiënten meer verplaatst. De Dodenherdenking in de avond is speciaal. Op de Dam is geen publiek aanwezig. Het Outbreak Management Team (OMT) vergadert over versoepeling van de maatregelen.

 • 3 mei: overleden 5056 (+69). Positief getest 40571 (+335).
  In Arnhem wordt een huisfeest met 40 personen beëindigd. Parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland worden vanwege de drukte gesloten. Er zijn zorgen over de toegenomen drukte. Op de IC’s is het aantal patiënten gedaald naar 688. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt naar 44. Minister-president Rutte is ook om en gaat ook voor versoepeling van de maatregelen. Er stierven de afgelopen week 560 personen meer dan gemiddeld.

 • 2 mei: overleden 4987 (+94). Positief getest 40236 (+445).
  Het Algemeen Dagblad analyseert dat het crisisteam de ouderenzorg in eerste instantie is vergeten. Het aantal coronapatiënten op de IC’s daalt naar 708. 28 liggen er nog in Duitsland. Buschauffeurs hebben de laatste tijd steeds meer te maken met agressieve passagiers die bussen bekogelen of spugen in de bus. 

 • 1 mei: overleden 4893 (+98). Positief getest 39791 (+475).
  Fysiotherapeuten gaan hun werkzaamheden uitbreiden. Op de IC’s is het aantal patiënten gedaald naar 735. Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk start met een sneltest. Een aantal horeca-ondernemers wil openen per 1 juni. Er blijkt meer mobiliteit in de maatschappij te zijn en steeds meer ondernemers pakken de draad weer op. De werkeloosheid is vorige maand gestegen van 2,9 naar 3,4 procent.